Yhdysvalloissahan rikkaita tunnetusti verotetaan rankasti enemmän kuin esimerkiksi Suomessa, ja kovan verotuksen järjettömyyttä ollaan pikku hiljaa tajuamassa sielläkin päin. Niille, joille Lafferin käyrä ei ole tuttu, tässä vähän empiriaa: pääomaverotuksen ylimmän tuloluokan prosenttia laskettiin 29.19% aina 21.19% asti, ja verotulot yli tuplaantuivat.
Verovirasto myös tutki ylimpien veroluokkien tuloverotusta, ja huomautti "parastuloisimpaan viidennekseen" kuuluvan eri aikoina itse asiassa suurin osa kansasta.
Lisää tietoa National Center For Policy Analysisin nettisivuilla; ks. erityisesti tämä artikkeli verouudistuksesta.
sunnuntai, tammikuuta 23, 2005
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Lasku 29.19% -> 21.19% tapahtui vuonna 1997, ja verotulot tuplaantuivat neljässä vuodessa. Toisaalta vuodesta 1994 vuoteen 1997 tulot tuplaantuivat myös, nyt kolmessa vuodessa, ja silloin oli käytössä korkeampi prosentti.
Tulkintaskeema 2 (ihan yhtä väärä kuin teilläkin): veroprosentin pudottaminen hidasti verotulojen vuotuista kasvua merkittävästi.
Ei. Katso "total realized capital gains" -saraketta. Kun verotus on korkeaa, ihmiset tietysti ottavat rahansa muina tapoina ulos tai pitävät niitä korkoa kasvamassa. Aikaisempi kasvu liittyi yleiseen talouskasvuun, mutta tuo selittämäni sykäys tapahtui nimenomaan talouskasvua nopeammin.
Eli täältä löytyy ne käppyrät, joihin skeptikot voivat suhteuttaa nuo verotuloluvut.
Lähetä kommentti