perjantaina, marraskuuta 26, 2004

Julkishyödykkeet ja vapaamatkustajan ongelma

Terveisiä upeankauniilta Tampereelta!Keskustorille on pystytetty hulppean iso valaistu joulukuusi, joka tuntuukin piristävän kovasti tunnelmaa ja muistuttavan joulumielestä alati pimenevien päivien kesken.

Tietysti kuusi pystytyksineen on varmasti maksanut melkoisesti, ja eittämättä laskun on kuitannut kunta. Syntyisikö libertaarissa yhteiskunnassa tällaisia julkishyödykkeitä? Jokainen taloustieteen oppikirja jaksaa kertoa nk. vapaamatkustajan ongelmasta: jospa joskus kerättäisiin kolehtia vaikkapa tällaista joulukuusta varten, jokaisen henkilön kannattaisi vähätellä tällaisen joulukuusen merkitystä ja olla antamatta kolehtiin penniäkään; maksaisivathan muut toki kuusesta, mutta lintsaajakin pääsisi nauttimaan siitä.

Tosiasiassa kaikki kokeelliset tutkimukset aiheesta kuitenkin selkeästi osoittavat, että kertarahoitteisissa julkishyödykkeissä vapaamatkustajan ongelma on täysin mitätön. Vaikka kyseessä onkin peliteoreettisesti vangin ongelma, rationaalisten ihmisten ensisijainen ratkaisu tällaisissa peleissä on kuin onkin ns. tehdä yhteistyötä eikä loikata; loikkaamisesta tulee pelin tasapainostrategia usein vasta, kun toinenkin on loikannut.

Kyseltäessä ihmisiltä julkishyödykkeiden rahoitusta (kuitenkaan vaatimatta takeita maksamisesta) ihmisillä ei ole tapana valehdella kovin paljoa. Myöskin rahoitustilanteessa ihmiset eivät stressaa ja taktikoi kovin paljoa, varsinkin koska he tajuavat ettei julkishyödykettä synny, jos he eivät anna tarpeeksi rahaa. Järkevillä hallinnollisilla ratkaisulla saadaankin sitten aika pitkälle varmistettua julkishyödykkeiden rahoitus, jos niille vain on kysyntää.

Kirjoitin myös erillisen artikkelin, jossa referoin aiheesta julkaistuja tutkimuksia.

Ei kommentteja: