torstaina, marraskuuta 18, 2004

Rikkaat rikastuu ja köyhät... rikastuu!

Maailmanpankin vuosikatsaus ilmestyi. Rikkaat maat rikastuvat ja kehitysmaat...? No, katsokaa itse:

Kehitysmaiden taloudellinen kasvu tullee vaihtelemaan 6-5 prosentin vuositasolla seuraavat kolme vuotta. Keskivertokansalaisen elintaso tulee siis tuplaantumaan seuraavan 20 vuoden kuluessa.

Samalla, kun köyhyys ja nälkä katoavat, nuorten kehitysmaalaisten mahdollisuus parempaan elämään kaikilla saroilla paranee. Nuoret tienaavat Niken ja muiden länsimaisten yritysten perustamissa "hikipajoissa" enemmän kuin vanhempansa yhteensä, jolloin isien ja äitien on vähän turha yrittää pakkonaittaa lapsiaan, heillä kun on täysi mahdollisuus muuttaa kauas pois kotoakin ja itsenäistyä. Naisten perinteisesti hoitamien töiden (ruoanlaiton, lastenhoidon, vaatteiden tekemisen ja korjaamisen) muuttuessa myyntipalveluiksi, naisilla on mahdollisuus käydä töissä ja itsenäistyä aviomiehistään.

Ja ei, voi hyvä luoja ei, nämä työpaikat eivät ole meiltä pois. Työpaikkojen määrä määräytyy työn kysynnän perusteella, ja jos kysyntä olisi vakio, maapallon 6 miljardia asukasta tosiaankin taistelisivat samoista työpaikoista. Jokainen työllistynyt ja köyhyydestä noussut kehitysmaan kansalainen kuitenkin tietysti myös kuluttaa työnteon lisäksi, ja tämä nostaa sitä työn kysyntää. Siinä missä maanviljelyn työpaikkoja katoaa kehitysmaihin ja heidän kansalaisilleen, ensimmäisiä asioita mitä he rahoillaan ostavat, ovat Nokian kännyköitä.

Kaikki hyötyvät tästä kehityksestä, eikä kenenkään tilanne ainakaan heikkene. Ja myönteinen kehitys vain kiihtyy!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Yleisin argumentti jonka olen kuullut tätä vastaan on, että Maailmanpankki ei ole luotettava lähde.