lauantaina, marraskuuta 06, 2004

Tuomioja sekoilee

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kirjoittaa kotisivullaan EVA:n tuoreesta raportista. Sosialisteja vastaan on niin helppo väittää, koska toisin kuin konservatiivien kanssa kinastellessa, sosialisteilla ovat arvot usein suurimmaksi osaksi kohdallaan - he ovat vain väärässä tosiasioista!

... Nykyiseltä asemaltaan he kaikki kuuluvat - kuten minäkin ministerinä ja kansanedustajana - väestömme parhaiten toimeentulevaan kymmenekseen. Vaikea uskoa, että kukaan heistä olisi menettämässä yhtään mitään, jos heidän ohjelmaansa ryhdytään toteuttamaan. Suomalaisten enemmistön osalta voi tilanne jo olla toinen.


Humen giljotiini tietysti erottaa ihmisten toivoman tavoitetilan (arvot) ja mahdolliset poliittiset toimet, jotka vievät yhteiskuntaa siihen suuntaan (tosiasiat). Tässä Tuomioja ei selitä mitään arvoista vaan väittää, että EVA:n raportin ehdottamat toimet hyödyttäisivät vain mm. sitä porukkaa joka raportin kirjoitti, eivätkä työntekijöitä - eli että EVA:laiset olisivat väärässä tosiasioista. Jännä juttu!

Nykyisellään esim. Tuomiojan rakastama tupo ja muu työmarkkinasääntely on nostanut työvoiman hintaa - jos tupot ym. purettaisiin, tietysti työntekijöillä olisi useampia työpaikkoja, joita valita, ja kilpailuttaa. Vaikka irtisanomissuojaa kevennettäisiin (tai jopa Tanskan mallin mukaan poistettaisiin), olisi työnantajille työntekijöiden palkkaus niin paljon halvempaa, että työntekijöiden olisi yhä helpompaa aina vaihtaa työpaikkaa uuteen. Tanskassa ei ole irtisanomissuojaa, mutta työntekijöiden keskimäärin kokema työturvallisuuden tunne on parempi kuin Suomessa. Jos ay-liike ei myöskään vaatisi samoja korotuksia jokaikiseen yritykseen riippumatta yrityksen kannattavuudesta ("solidaariset palkankorotukset"), vaihtaisivat työntekijät työpaikkaa aina niihin yrityksiin, joilla olisi varaa tarjota eniten - ja jättäisivät uppoavat laivat. Esim. Virossa tehdään kutakuinkin näin, ja sielläkin keskimääräinen palkkakehitys on parempaa kuin Suomessa.

Tietenkin jos paremmat palkat ja parempi työturvallisuus eivät Tuomiojan mielestä hyödytä tavallisia kansalaisia, on hänellä täysi oikeus omiin arvoihinsa. Uskoisinpa itse kansalaisten olevan kuitenkin hieman eri mieltä, sanoi vanha vasemmistolainen risuparta sosialistisesta norsunluutornistaan mitä ikinä.

Ei kommentteja: