keskiviikkona, marraskuuta 03, 2004

Lääkevaihto ja markkinatalous

Noin puolitoista vuotta apteekki on voinut vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen halvempaan samanlaiseen, mikäli sellaista on ollut tarjolla eikä lääkäri eikä ostaja ole kieltänyt vaihtamista. Luonnollisesti tämä on lisännyt kilpailua lääkkeiden valmistajien välillä. Sosialidemokraattisessa Suomessa kilpailua on kuitenkin perinteisesti pidetty hyvin pahana asiana, josta ei seuraa yhtään mitään hyvää. Todellisuudessa yleensä vähääkään taloustieteeseen perehtyneet ihmiset ovat selvillä sen eduista. Yksi näistä on se, että kilpailu laskee hintoja.

Lääkevaihto on osoittautunut varsin toimivaksi. Se on alentanut hintoja sitä enemmän, mitä enemmän lääkkeellä on ollut kilpailijoita. Taloustieteeseen perehtyneelle ihmiselle tämä ei tietenkään ole mikään yllätys.

Entäpä sitten ne, jotka eivät ole ihan perillä aiheesta?

HS - Lääkevaihto jopa puolittanut hintoja Suomessa:
"Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikön Ville Aalto-Setälän mukaan joissakin lääkeryhmissä hinnat ovat laskeneet yli 50 prosenttia."
"Aalto-Setälän mielestä on ollut yllättävää, että kilpailun vaikutus hintoihin on ollut sitä suurempaa, mitä enemmän kilpailijoita tuotteella on ollut."

Mikä ihme saa ihmisen yllättymään näin triviaalista asiasta? Peruskoulussa pitäisi varmaan aloittaa taloustieteen opettaminen...

Ei kommentteja: