maanantaina, marraskuuta 15, 2004

Korkeat verot synnyttävät epävirallista taloutta

Norjassa on täysin yleistä, että asuntojen vuokraa ei peritä rahana vaan seksinä. Aivan kuten kommunistimaissakin syntyy täysin individualistinen vaihtotalous vaikkakin valtion pystyttämien rakenteiden taakse, korkeat verot synnyttävät täälläkin päin virallisen talouden ulkopuolelle epävirallisen sektorin.

Taloudellisessa toiminnassaan ihmiset järjestävät vaihtokaupat aina siten, että ne ovat heille eniten kannattavia: vaihtokaupan lisäksi he arvioivat verokiilan kustannuksen ja vertaavat sitä epävirallisuuden aiheuttamiin ongelmiin (sopimusrikkoja yms. ei voi viedä oikeuteen, prostitutoidut eivät voi ilmoittaa pahoinpiteleviä sutenöörejä poliisille, sekä tietysti epävirallisuuden aiheuttamat transaktiokustannukset).

Tätä ihmisten rationaalisuutta ei yksinkertaisesti voi tukahduttaa, ja paras tapa harmaan talouden kitkemiseen on kaikki asiat huomioiden tehokkain ratkaisu vain ja ainoastaan verojen alentaminen, kunnes huijaaminen ei kannata enää. "Moraalisten syiden" takia monet kuitenkin kannattavat yhä vain lisäsäätelyjä ja rangaistusten koventamista, mutta tällainen reaktio taitaa olla pikemminkin vähän tunneperäinen kuin järkevän utilitaarinen.

Katsokaa myös Wikipedia-artikkeli epävirallisesta taloudesta.

Ei kommentteja: