tiistaina, marraskuuta 16, 2004

Lakkoilua Suomen maassa

Tämän syksyn TUPO-ratkaisut lähestyvät, vai lähestyvätkö sittenkään?

Pieni joukko tyytymättömiä pääkaupunkilaisia bussikuskeja on päättänyt laittaa koko maan sekaisin uhittelullaan. Kuskit lähtivät lakkoon syyttäen työnantajaa osa-aikaisten työntekijöiden palkkaamisesta. Ehkäpä lakkolaisten yllätykseksi, työnantajapuoli vei asian oikeuteen eikä suostunut neuvotteluihin ennen tuomioistuimen kantaa. Kanta oli selkeä, lakko on laiton ja kuskien tulee palata takaisin töihin. AKT, mm. bussikuskien ammattiliitto ei tästä välitä, vaan on päättänyt laittaa lakkohumuun pökköä pesään.

Lakkojoukkoon ovat jo liittyneet usean muun kaupungin kuljettajat ja ilmeisesti myös huomenna Helsingin satama. Kyllä, Helsingin satama laitetaan kiinni siksi, että pääkaupungin bussikuskit eivät halua joukkoonsa osa-aikaisia työntekijöitä. HKL:nkin kuskit suunnittelevat mukaan lakkoon lähtemistä. Suomalaisella oikeusjärjestelmällä nämä kaverit pyyhkivät korkeintaan persettään.

En tiedä, olisiko minun pitänyt olla huvittunut, vai typertynyt, vai kauhistunut kun luin tämän päivän iltalehteä (vaatii rekisteröimisen). AKT:n puheenjohtaja haluaisi estää kokonaan osa-aikaisten työskentelyn busseissa, hänen mukaansa osa-aikaiset ovat ammattitaidottomia ja vievät työpaikat kokopäiväisiltä.

Valitettavasti hallituksessakaan ei liiemmin riitä potkua ongelman korjaamiseen. Suomessa on turha toivoa, että poliitikot tulisivat järkiinsä ja laillistaisivat lakkoilevien työntekijöiden pihalle potkimisen - edes siinä tapauksessa, kun oikeus on todennut lakon laittomaksi. Valitettavasti pontta ei taida löytyä edes siihen, että laittomaksi tuomitun lakon järjestäneet joutuisivat maksamaan täysmääräiset korvaukset aiheuttamistaan haitoista.

Ei kommentteja: