torstaina, joulukuuta 02, 2004

Immateriaalioikeudet

Vapaaseen markkinatalouteen kuuluu tiukka omistusoikeuden kriteeriö - verrattuna heikkoihin, poliittisen vallan kanssa sotkettuihin markkinatalouksiin, kuten Venäjään ja Brasiliaan. Jostain syystä ihmiset kuitenkin kuvittelevat, että WTO:n ajama holistinen "omistusoikeuspaketti" on jotenkin olennainen osa vapaata markkinataloutta.

Harva libertaari hyväksyy valtion yrityksille myöntämiä etuoikeuksia kuten patentteja. Usein kysymys yritetään kääntää jonkinlaiseksi "luonnolliseksi oikeudeksi" ideaan, vaikka tietenkin ainoa järkevä analyysi tällaiseen lainsäädäntöön voi olla tehokkuusperiaate. Etenkin, kun patenttilainsäädäntö kaiken muun lainsäädännön tavoin ryömii ja kiemurtelee muillekin kuin järkeville elämänaloille: ohjelmistopatentteja tai esim. geenien patentointia tuskin kannattaa kukaan. Ehkäpä patenttilainsäädäntö ei motivoi yrityksiä kuitenkaan tuotekehityksessään ihan niin paljoa, ettäkö se ei kuitenkaan loppupeleissä aiheuttaisi hyvinvointitappiota. Suurimmassa osassa keksintöjä yksi yritys tai henkilö ei kuitenkaan ole tehnyt niin valtavasti uraauurtavaa kehitystyötä yhdellä tieteen osa-alueella, ettäkö patentti olisi paikallaan. Pikemminkin tieteenteko tapahtuu useilla suunnilla yhtäaikaa ja lopullinen keksintö kuten lääke on enää vain pieni osa kokonaiskehitystyötä.

Tekijänoikeudet musiikkiin, elokuviin tai kirjoituksiin sen sijaan eivät ole aivan niin selkeä nakki. Ilman tekijänoikeuslakia, syntyisikö kulttuurissa yhtä laajamittaista levy- ja elokuvateollisuutta? No, uusimmat ja kalleimmat Hollywood-elokuvat leviävät nykyisinkin netissä jo hyvän aikaa ennen ensi-iltojaan, mutta elokuvissakävijöiden määrä ei ole juurikaan tippunut. Musiikinkin levittäminen netissä taitaa pikemminkin olla musateollisuudelle hyväksi - ainakin omakohtaiset kokemukseni viittaisivat näin, kuten myös monet aiheesta tehdyt kyselyt. Ihmiset ovat kyllä ihan valmiita maksamaan siitä levystä sen 10-20 euroa suttuisten MP3:n sijaan: lähinnä MP3:t ovat hyvä tapa esikuunnella musiikkia. Ehkäpä tekijänoikeuslainsäädännön puuttuminen johtaisi kulttuurin desentralisoitumiseen - tietysti se, onko tämä ilmiö toivottavaa, on henkilökohtainen kysymys.

Fanit ovat tehneet Beach Boysien kuuluisan, lopulta julkaisemattoman Smile-levyn jäljellejääneistä nauhoituksista lukuisia hienoja miksauksia, joissa yritetään arvailla, mitä Brian Wilson lopulta haki. Nyt, kun Wilson vanhoilla päivillään on itse saattanut Smilen loppuun, täytyy sanoa sen jäävän toiseksi monille fanien miksauksille.

Toisaalta, kuten Jukka Kemppinen hakee IPR Info -lehden kolumnissaan, suuri osa tekijänoikeudellisista järjestelyistä voitaisiin varmasti hoitaa puhtaasti sopimusoikeuteen perustuen. (Kemppinen taitaa muuten olla kaapilibertaari - hänen haparoiden hakemansa käsitykset yksinkertaisista puitteista, joiden pohjalta monimutkaiset sosiaaliset järjestykset rakentuvat, ovat kuin suoraan Hayekin tai Virginia Postrelin teksteistä. Tekisi mieli postittaa hänelle kopio Kohtalokkaasta ylimielestä)

Kuuluisin tekijänoikeuksia haastava teksti on kuitenkin Yochai Benklerin essee Coasen pingviini, jossa hän esittelee hintojen ohjaaman markkinatuotannon ja johdetun yritystuotannon lisäksi 2000-luvulla kukoistavat kolmannen tuotantotavan, yhteismaaperustaisen vertaistuotannon (okei, huono suomennos - alkup. termi on commons-based peer production). Esimerkkejä ovat Linux tai vapaa tietosanakirja, Wikipedia, joka on ajat sitten ohittanut tiedon määrässä mitkään paperiset tietosanakirjat. Kun kerran yrityksillä ja yksityishenkilöillä voi molemmilla olla jopa omassa intressissään osallistua tällaiseen tuotantoon ilman kontrollia lopputuloksen leviämisestä, ovatko tekijänoikeudet enää kovin hyvin perusteltuja? Yrityksetkin tuntuvat osallistuvan Linuxin eri osa-alueiden kehittämiseen ihan omasta intressistään, eivät suinkaan hyväntekeväisyydestä toisin kuin usein luullaan. Wikipediassa tosin tällä hetkellä tuotannosta vastaavat lähinnä yksityishenkilöt, mutta pointti on täysin sama - loistava lopputulos ilman tekijänoikeuksia.

Oman näkemykseni mukaan riittävä kannuste taiteelliseen tuotantoon olisi varmasti tekijänoikeuslaki, joka lähinnä muistuttaisi jonkinlaista Creative Commons - lisenssiä. Jos käyttää jonkun muun biisiä omassa miksauksessaan, pitäisi mainita lähde, ja niin edespäin.

Ei kommentteja: