keskiviikkona, joulukuuta 01, 2004

Kulutus ei kuluta luontoa

Niin, mainitsin eilisessä postissani, että moni libertaari pitää ÄOM-päivää hölmönä, koska sitä perustellaan ekologisilla syillä. "Kulutuksen vähentäminen" olisi ekologisempaa ja vähentäisi luonnonvarojen käyttöä. Sorry, mutta ei se noin mee!

Kaikki taloudellinen toiminta syntyy nimittäin tuotannosta. Vain tuotanto kuluttaa luonnonvaroja, ja ihmiset tuottavat (käyvät töissä) palkan takia - se, kuinka paljon ihmiset kuluttavat riippuu vain siitä paljonko on tuotettu. Josko joku lykkääkin kulutustaan yhdellä päivällä, tuotteet ovat kyllä jo tuotettu ja luonnonvarat kulutettu. Rahojen paneminen pankkitilille vain aiheuttaa sen, että pankki sijoittaa ne johonkin (tämä sijoitus tietenkin menee pääomana firmoihin, ja voi toki tehostaa jonkun yrityksen toimintaa myös ympäristöystävällisempään suuntaan - tosin tässäkin markkinataloudessa säästämisen ja sijoittamisen tuomat korot implikoivat kyllä ihmisille, mikä on optimaalinen kulutus/säästö-suhde).

Tietysti henkilö voi ottaa tienaamansa rahat ja kuluttamisen sijaan ommella ne patjaansa; tai kenties jopa polttaa ne. Tässä kuitenkin unohtuu, että rahalla on vain välinearvoa, ja henkilö tuhoaa vain ne laput, jotka kertovat hänen tuottamansa osuuden määrän, ja jolla hän voi lunastaa sitä määrää vastaavan määrän muiden tuotantoa. Tuhoamalla nuo laput syntyy vain deflaatiota, mikä tarkoittaa että hänen osuutensa tuotannosta menee muille - me muut saamme enemmän tavaroita.

***

Lisäksi... no tätähän pitää hokea, mutta kukaan ei ymmärrä... viimeiset 200 vuotta luonnonvarojen niukkuus on vähentynyt, tunnettujen esiintymien määrä moninkertaistunut, ja taloudellisen tuotannon luonne immaterialisoitunut: luonnonvarat maksavat, mutta digitaalisia DVD-elokuvia on halpa monistaa tai nettipalveluita tarjota useammille ihmisille.

Ilmastonmuutos on aina asia minkä kanssa voi olla ongelmia, mistään luonnonvarojen puutteesta tai luonnon kulutuksesta ei voida huolehtia vielä ainakaan tuhanteen vuoteen.

***

Jos joku nyt kaikesta huolimatta kuitenkin todella haluaisi vähentää luonnonvarojen kulutusta ja bruttokansantuotetta (ja siis elintasoamme), suosittelen eroamaan työpaikastaan ja jättäytymään työttömäksi. (Tämäkin tosin luultavasti loisi kysyntää jollekulle aikaisemmin työttömänä olleelle.)

Jatkot Wikipediassa, artikkelissa nimeltä Sayn lakiMuokkaus: Sampohan olikin jo kirjoittanut tästä vapaassa sanassa

1 kommentti:

Masameus kirjoitti...

Kuluttaminen kuluttaa toki myös luontoa, koska on suhteessa tuotantoon. Jos ei kuluteta niin paljoa, ei ole kannustinta niin suurelle tuotannollekaan.