maanantaina, joulukuuta 27, 2004

Lapset ulkoishaittoina

Portti naisen maahan kirjoittaa pikkulapsista ja niiden aiheuttamista ulkoishaitoista julkisessa liikenteessä. Markkinataloudella on hintajärjestelmän kautta tapana tasoittaa tällaiset ongelmat ja internalisoida hintoihin ulkoishaitat. Tämä on parhaita esimerkkejä: suurin osa sellaisista palveluista, joissa pikkulapset voisivat aiheuttaa selkeitä haittoja, ovat avoimilla markkinoilla hinnoiteltu lapsille samanhintaisiksi kuin aikuisille.

Esimerkiksi leffateattereissa ongelma on ilmeinen, varsinkin joidenkin vanhempien lukiessa tekstityksiä ääneen lapsilleen! Niinpä leffateattereissa ei ole lastenlippuja, joka nostaa kustannuksia lapsille ja saa vanhempia tuomaan lapsia vähemmän leffoihin, ja toisaalta kompensoi alhaisemmissa lippujen hinnoissa meille muille lasten aiheuttamat ongelmat.

Julkisessa liikenteessä tällaista mekanismia tietenkään on turha odottaa, koska siellä toiminnan kehitys ei ole markkinaehtoista vaan poliittisen päätöksentekoprosessin ylhäältäkäsin sanelemaa.

Itseäni pikkulapset eivät tietenkään haittaa, ja minua mietityttää vähän millainen ihminen voi hermostua jonkun suloisen pikku nappisilmän tuijotuksesta. Esimerkiksi tällaisesta:Mutta vapaassa markkinataloudessa on se hieno puoli, että se kykenee sovittamaan erilaisten ihmisten erilaiset preferenssit kohtalaisen hyvin yhteen.

Ei kommentteja: