lauantaina, joulukuuta 18, 2004

Kaisla Löyttyjärvi esimerkkinä maahanmuuttajille

Luinpa äskettäin eräästä espoolaisesta lehdestä näyttelijä Kaisla Löyttyjärven haastattelun. Hän käytti mielestäni erittäin hyvää ilmaisua sanoessaan olevansa musta suomalainen nainen. Tämäntyyppiset käsitteet olisivat mielestäni erittäin hyödyllisiä maahanmuuttajien identiteetinmuodostuksessa. Kaisla Löyttyjärvi itse ei ole maahanmuuttaja, vaan syntyperäinen suomalainen; hänen biologinen isänsä oli kuitenkin afrikkalainen maahanmuuttaja, joten myös Kaisla itse on musta. Mielestäni maahanmuuttajien Suomessa syntyneiden lasten pitäisi kokea olevansa nimenomaan suomalaisia, ei siis esim. somaleita, kenialaisia, arabeja, turkkilaisia jne.

Assimilaatio on tietysti helpompaa valkoisille eurooppalaisille maahanmuuttajille, koska he eivät ulkonäkönsä puolesta erotu etnisistä suomalaisista. Tunnen itse esim. muutamia Virosta tulleita maahanmuuttajia, jotka kymmenisen vuotta Suomessa asuttuaan kokevat olevansa enemmän suomalaisia kuin virolaisia. Sen sijaan esim. afrikkalaisia maahanmuuttajia pidetään ulkonäkönsä vuoksi aina vieraina, ulkomaalaisina. Erityisen naurettavaa tämä on maahanmuuttajien Suomessa syntyneiden lasten kohdalla; heidänkin katsotaan olevan "Suomessa asuvia afrikkalaisia", ei siis mustia suomalaisia. Mielestäni tämä on väärin.

Kukaan ei kiistä mustien amerikkalaisten amerikkalaisuutta. Vastaavasti pitäisi olla mahdollista olla musta suomalainen.

Valitettavasti monet maahanmuuttajat tekevät kaikkensa eristääkseen Suomessa syntyneet lapsensa suomalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta. Erityisen voimakasta tällainen tahallinen etninen segregoituminen tuntuu olevan Afrikasta ja Lähi-idästä tulleiden maahanmuuttajien keskuudessa. Ruotsissa tämä ilmiö on mennyt niin pitkälle, että maahanmuuttajajengit jopa estävät bussien, poliisien, ambulanssien ja paloautojen kulkemisen maahanmuuttajien omiin ghettoihin.

"If we park our car it will be damaged - so we have to go very often in two vehicles, one just to protect the other vehicle," said Rolf Landgren, a Malmo police officer.

Fear of violence has changed the way police, firemen and emergency workers do their jobs.

There are some neighborhoods Swedish ambulance drivers will not go to without a police escort. Angry crowds have threatened them, telling them which patient to take and which ones to leave behind.

- FOX News: Swedes Reach Muslim Breaking Point

Jotta Suomessa ei tapahtuisi tällaista, on pyrittävä estämään maahanmuuttajien eristäytyminen yhteiskunnasta. Mielestäni keskeistä on varmistaa kaikkien Suomessa syntyneiden ihmisten kohteleminen suomalaisina. Lain on oltava sama kaikille. Jokaisella kansalaisella on oltava samat oikeudet ja velvollisuudet täysin riippumatta ihonväristä tai etnisestä ryhmästä. Juuri tästä syystä Kaisla Löyttyjärven kaltaiset mustat suomalaiset voivat toimia hyvänä esimerkkinä maahanmuuttajille: suomalaisuus ei riipu ihonväristä, kaikki Suomessa syntyneet ja täällä pitkään asuneet ihmiset voivat olla suomalaisia.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaisla Löyttyjärvi ei ole musta, vaan jotakin valkoisen ja mustan väliltä. Mutta muuten kannatetaan, ihan hyviä ajatuksia, ja näinhän jokatapauksessa tapahtuu, maahanmuuttajaskidit löytävät tiensä steissille eli rautatieasemalle. Kyllä maahanmuuttajanuoret ottavat oman paikkansa Suomessa, ongelma on siinä, että myös se jätetty kulttuuri, vanhempien kulttuuri on osa identitettiä ja uskon ongelmia syntyvän, jos tämän puolen itsestään hylkää. Eheä ihminen, teorioidenkin mukaan, on sellainen, joka on sinut menneisyytensä kanssa. Musta on musta ja Afrikasta juurensa löytänyt on aina sielunsa syövereissä Afrikkalainen, jenkeissä mustat ovat afro-amerikkalaisia... Jokin luonteva yhteys menneen ja uuden välillä on hyvä löytyä ja osa tänne soputumista on siinä, että omaksuu jotakin suomalaisuudesta. Minä en myöskään kannata mitään muslimislummeja tms., niissä kytee rikollisuus, köyhyys ja terrorismin alku.

aa

Anonyymi kirjoitti...

"Mielestäni maahanmuuttajien Suomessa syntyneiden lasten pitäisi kokea olevansa nimenomaan suomalaisia [...]"

Miksi pitäisi? Eivät kaikki maahanmuuttajat halua olla suomalaisia, vaan haluavat muodostaa identiteettinsä taustansa perusteella.

Ymmärrän kuitenkin varsinaisen pointtisi ja olen siitä vahvasti samaa mieltä.

Nikke

Kai kirjoitti...

Oma idealistinen toive olisi että ihmiset tajuaisivat olla vain yksilöitä, ihmisiä(innostaisi tajuamaan olemaan vapaa päättämään omat mielipiteet massasta huolimatta). Vihaan yli kaiken leimaa suomalainen. Olen "hetero", "suomalainen", "valkoihoinen" ja ties mitä muuta tyhmää jos uskoisin joitain 2-D ajatteluun vangittuja.
"maahanmuuttajilla" on tasan oikeus määritellä tasan vapaasti oma identiteettinsä. Toivoisin toki että suurin osa ihmisistä olisi kanssani samaa mieltä. Eri mielisten oleminen toki tiettyyn rajaan asti on myönteinen asia.
Kai Wallin (TODELLISUUSMEDIA)