sunnuntaina, joulukuuta 12, 2004

Tytöt ja pojat

Eräs lempisitaattejani on ensimmäisestä länsimaisen historian tuntemasta feministisestä tekstistä, Mary Wollstoncraftin pamfletista Vindication of rights of woman (1792). Mary huomauttaa, että kunhan julkisesti ei luoda eikä propagoida erilaisia institutionalisoituja käsityksiä sukupuolista tai niiden eroista, yksityinen kulttuuri ja kansalaisyhteiskunta kyllä kehittyy oikeaan suuntaan.
Let there be then no coercion established in society, and the common law of gravity prevailing, the sexes will fall into their proper places. And, now that more equitable laws are forming your citizens, marriage may become more sacred: your young men may choose wives from motives of affection, and your maidens allow love to root out vanity.
Jostain syystä, kun julkinen valta tuntuu yhä näkevän parhaaksi ohjailla yhteiskuntaa sukupuolinäkemyksissä... noh. Yhdysvalloissa on käsittääkseni n. 5000 turvakotia pahoinpidellyille naisille, muttei yhtäkään miehille. Siellä naiset harjoittavat miehiä useammin perheväkivaltaa, ja naisten perheväkivalta aiheuttaa pahempia seurauksia kuin miesten. Jos lukijoita oikeasti kiinnostaa pysyä tällaisista luvuista ajan tasalla, voinen suositella vaikka tätä tai tätä keskusteluryhmää - sieltä löytyy myös arkistoista etsimällä lähdeviitteet tutkimuksiin.

Meillä Suomessa turvakodit ilmeisesti periaatteessa ottavat miehiäkin, mutta nopealla vierailulla muutamien nettisivuilla kyllä huomasi, että aivan kaikki miehille järjestettävä toiminta on "kuinka hallitset hakkaamistasi" -tyylisiä kursseja. Mistään en löytänyt sanaakaan siitä, että pahoinpideltyjä miehiä toivotettaisiin turvakoteihin ihan suojaan. Ikään kuin juurikin tässä kulttuurissa ei pahoinpitelevältä vaimolta karkuunlähteminen olisi tarpeeksi vaikeaa muutenkin.

Ruotsissa käsittääkseni avattiin ihan äskettäin ensimmäinen pelkästään miehille tarkoitettu turvakoti, ja se täyttyi saman tien asiakkaista. Jos nyky-Suomessa perheväkivallasta jopa yli 10-20% on naisten ansiota kuten useissa luvuissa mainitaan, eikä meillä todella ole yhtään miehille tarkoitettua naiskotia, eikö miesten hätä sitten ole kovasti suurempi kuin naisten?

***

Suomen Kuvalehti siteeraa uusimmassa numerossaan Heikki Sariolaa Lastensuojelun keskusliitosta, jonka mukaan 9-luokkalaiset "ilmoittivat lapset kokeneensa äidin ja isän käyttäneen fyysistä väkivaltaa suunnilleen yhtä yleisesti." Sama lehti jatkaa: "Kuopion yliopistossa tehdyssä lasten väkivaltakuolemia 25 vuoden aikana selvittäneen tutkimuksen tulokset osoittavat, luultavasti vastoin yleistä käsitystä, että äidit tappavat lapsensa selvästi useammin kuin isät." Äidit 43 (= 65 %), isät 23; (vastasyntyneiden) lapsentapot mukl. äidit 81 %, isät 19 %. Mukl. myös joukkoitsemurhat ja perheen ulkopuoliset: äiti 41 %, isä 27 %.

SK:n numero 47/04:ssa www.miespaivat.net:in Hannu T. Sepponen toteaa, että "lapsiin kohdistuva fyysinen väkivalta jakautuu miehen ja naisen tekeminä noin puoliksi. Pienten vauvojen vakavat pahoinpitelyt ovat yleensä äidin tekemiä." Parien keskinäisistä törkeistä pahoinpitelyistä yli kolmannes on naisen tekemiä. Nytkis sekä naisasialiitto Unioni vaativat helmikuussa 2004 RAY:tä perumaan Ensi- ja turvakotien liiton saaman rahoituksen naisten väkivaltaisuutta käsittelevään tutkimukseen, koska 130 000 euroa on liikaa - vaikka heidän omiin projekteihinsa tuli rahoitusta 1,8 meur.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Janne Kivivuori toteaa vielä samaisessa lehdessä, että "perheväkivalta näyttää yli 20 vuoden aikana vähentyneen naisten kokemuksissa noin puoleen."

Ei kommentteja: