torstaina, joulukuuta 23, 2004

Pukismi

Agoraphilia kirjoittaa osuvasti pukismista (santaism) ja lapsille valehtelusta ihmetellen syitä siihen - perinteestäkö vain on kyse. Toisaalta pukista valehteleminen laskee kovat moraaliset kulut vanhemmille, toisaalta lahjoista ei saa ottaa kiitosta. Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta - huonoista lahjoista tai lahjojen puutteesta voi myös siirtää vastuun pukille ("jaa-a, pukin mielestä et ilmeisesti ollut tarpeeksi kiltti"). Pukismin alla vaikuttavat siis paljolti samat syyt kuin paternalistisessa holhousvaltiossakin.

Meidän suvussamme lapsille ei valehdella olemattomista satuolennoista, ei joulupukeista eikä jumalan pojista. Tom Bell toteaa, että heidän perheessään noudatetaan samanlaista politiikkaa, muttei mistään taktisista syistä vaan yksinkertaisesti sen takia, että pukista valehteleminen asettaa lapsille pakollisen sydäntäsärkevän hetken joskus tulevaisuuteen, jolloin sekä heidän joulukuvansa että luottamus vanhempiinsa särkyvät.

Ja oikein sekulaaria, hauskaa ja lämmintä joulua kaikille lukijoille. Toivottavasti jokaiselle löytyy kainalo johon käpertyä pakkastuulten ulvoessa ulkona, ja toivottavasti jokainen löytää rakkaita ystäviä ja sukulaisia joiden kanssa pitää oikein kiva joulu.

PS. kai kaikki ovat tutustuneet pukin kirkkoon?

Ei kommentteja: