keskiviikkona, joulukuuta 15, 2004

Munuaismarkkinat

Gary Becker ja Julio Elias miettivät, että jos munuaisista saisi maksaa, hinta muodostuisi USA:ssa n. 15 000 dollarin tienoille. Nykyisin munuaista saa odotella keskimäärin yli kolme vuotta - tuolla 15 000 dollarin hinnalla jonot siis katoaisivat, odottajien kärsimykset poistuisivat eikä kukaan enää kuolisi odottaessa. Pahinta on, että lääketieteen kehityksen myötä elimentarpeeseen kuolevien määrä vähenee jatkuvasti, joten luovutusjonot kasvavat jatkuvasti. Kärsivien määrä lisääntyy, mutta tarjontaa ei päästetä vastaamaan kysyntää.

Munuaisenluovutus on nykyisin myös lähes riskitöntä, kun vain alle 0.1% tapauksissa luovuttajalle syntyy myöhemmin ongelmia. Joka tapauksessa munuaisenluovutuksen takia pitää viettää kolme - viisi viikkoa sairaalassa, eikä operaatio muutenkaan tunnu sellaiselta, jonka riittävä määrä ihmisiä viitsisi huvikseen tehdä.

Tasa-arvoa kannattaville voisi huomauttaa, että varakkaammat ostavat nytkin itselleen harmailta markkinoilta elimiä - ja he usein löytävät jonkun sukulaisen, joka voi luovuttaa elimensä. Vain köyhät ja yksinäiset joutuvat jonottamaan. Kuten artikkelissa todetaan, 15 000 dollaria on muutenkin aivan katoavan pieni hinta - vain muutamia prosentteja - munuaisensiirron koko kustannuksista. Becker ja Elias selittävät muutenkin jopa asian moraalisenkin puolen, ja huomauttavat esimerkiksi kenen tahansa vapaaehtoisarmeijaa kannattavan joutuvan hyväksymään myös elimistä maksamisen.

Ei kai kukaan sentään väitä, että elinten ja ruumiinosien rajaaminen markkinatalouden ulkopuolelle hyödyttää ketään?

Ei kommentteja: