keskiviikkona, joulukuuta 29, 2004

Miesten kollektiivinen vastuu

Tommy Lindgrenin Voima-lehden artikkeli miesten kollektiivisesta syyllisyydestä on herättänyt keskustelua mm. ihmissuhteet-blogissa. Itse muotoilin tällaisen kirjoituksen mm. tähän blogiin aikaisemmin kirjoittamistani jutuista:
Naistenkin väkivalta ongelma

Tommy Lindgren moittii miesaktivisten halua tuoda esille myös naisten väkivaltaa. Kuitenkin Lastensuojelun keskusliiton mukaan äidit pahoinpitelevät lapsia yhtälailla kuin isätkin. Vauvoihin kohdistuvaan väkivaltaan ja lastentappoihin naiset syyllistyvät jopa selkeästi isejä useammin.

Miespäivien Hannu Sepposen mukaan parisuhteissakin juuri törkeistä pahoinpitelyistä yli kolmannes on naisten tekemiä. Naiset eivät aloita parisuhdeväkivaltaa samassa mitassa kuin miehet, mutta osaavat käyttää kättä pidempää ja aiheuttaa aivan yhtä pahoja vahinkoja.

Onko kolmasosa vakavista pahoinpitelyistä niin pieni luku, ettei sillä ole väliä? Eikö olisi aiheellista perustaa Suomeen omaa turvakotia miehillekin?

Itse en koe parisuhdeväkivallasta sen enempää kollektiivista syyllisyyttä kuin ylpeyttäkään. Ainoastaan ihmisyksilöt ovat moraalisia toimijoita, ja vain pahoinpitelyyn syyllistyneitä miesyksilöitä voidaan järkiperustein rangaista tai syyllistää tällaisista teoista.

Tilastojen yksipuolisuus taitaa pikemminkin leimata juuri naisaktivisteja. Harmi, ettei kukaan tee miesten tai lasten pahoinpitelystä koskettavia elokuvia.

Koska kyseessä on miekkari, jouduin hieman yksinkertaistamaan sanomaani.

Ei kommentteja: