torstaina, joulukuuta 02, 2004

Saavatko lapsesi hyvää opetusta?

Vietin viime viikonlopun pienehkössä kylässä itä-Suomessa. Paikalla ollut äiti valitti, että heidän pienessä kyläkoulussaan opettaja ei opeta lainkaan - käyttää vain kaiken ajan pianon soitteluun. Kyllä, opettaja ei siis ollenkaan hoida virkavelvollisuuksiaan, sanavalintani ei ole retorinen vaan juuri niin kuin tilanne on.

Koko koulun kaikkien lasten vanhemmat yhteisesti halusivat päästä opettajasta eroon ja ovat vedonneet koululautakuntaan ja kunnallisvaltuustoon, jotta opettaja vaihtuisi. Opettaja ei kuitenkaan ole tehnyt virkavirhettä. Silloin, kun koululautakunnan tarkastaja kävi paikalla, hän opetti aivan mainiosti. Siispä kunnallisvaltuusto on voimaton, tai haluton tekemään mitään tilanteelle.

Samassa keskustelussa oli paikalla useampi opettaja ja jokainen näistä kertoi tuntevansa samanlaisia opettajia. Yhdessäkään tapauksessa näistä opettajista ei ole eroon päästy. Eli tämä ongelma ei ole harvinainen, vaan suhteellisen yleinen.

Miksi kunta sitten on kykenemätön näkemään, että opettaja on täysin kelvoton? Vanhemmat viettävät päivittäin monta tuntia lastensa kanssa ja kykenevät havaitsemaan millaista opetus on. He voivat keskustella keskenään ja tulla yhteisiin johtopäätöksiin siitä, onko vika opetuksessa vai jossain muualla. Kunnan virkamiehillä/edustajilla sen sijaan ei ole mitään tapaa saada todellista informaatiota siitä, mitä luokissa tapahtuu. Siispä päätökset tehdään väärin perustein ja vain toivotaan parasta.

Toki olen myös kuullut tapauksista, joissa kunta on ottanut vanhempien valitukset huomioon ja kyennyt erottamaan huonon opettajan. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että moni lapsi joutuu kärsimään huonoista opettajista ja vanhemmat joutuvat vain vierestä katsomaan voimattomina, kun lapsen elämää pilataan.

Kunta onkin väärä taho organisoimaan koulutusta. Sen päättäjien ei ole mahdollista hankkia tarvittavaa informaatiota, jotta koulutukseen liittyvät päätökset tehtäisiin järkevästi. Vanhemmilla, jotka viettävät aikaansa lastensa kanssa, sen sijaan on.
Vaikka kaikki vanhemmat eivät aktiivisesti seuraisi omien lapsiensa koulutaivalta (kaikki eivät tee sitä nykyäänkään), koulutuksen taso paranisi myös näiden lasten osalta. Tämä johtuu siitä, että huonosti toimiva koulu menettäisi kohtuullisen suuren osan asiakkaistaan ja joutuisi näin ollen helposti sulkemaan luukkunsa paremmin toimivan kilpailijan syödessä markkinan. Tai vaihtoehtoisesti tämä koulu joutuisi parantamaan omaa toimintaansa niin paljon, että kykenisi houkuttelemaan itselleen oppilaita.

Ei kommentteja: