Rooman Klubin raporteissa 70-luvulla sanottiin, että öljy loppuu jo ennen vuotta 2000. Todellisuudessa öljyn riittävyyden kaltainen objektiivinen fakta ei riipu siitä, mitä joku auktoriteetti sanoo. Terveen arkijärjen mukainen päättely osoittaa, että öljyn hupeneminen johtaa öljyn hinnan nousuun ja sitä kautta öljyn korvautumiseen muilla energianlähteillä. Öljy ei siis ehdi loppua ennen kuin sitä lakataan käyttämästä sen kalleuden vuoksi. Tämän olisi kuka tahansa voinut päätellä itse, mutta monet uskoivat mieluummin Rooman klubin kaltaista auktoriteettia.
Joku kirjoittaa tällaista:
President Bush was fixated on the year 2041 as the point that social security will come off the rails financially if not reformed soon. He emphasized the year 2041 several times.
just about any authority would tell you that, based on the current rate of use, the world oil supply would last another 37 years. Which would bring us to 2041. What a coincidence.
Sattumalta se maailman öljyvarannon riittävyys on aina se sama 30-40 vuotta.
Jo 30-40 vuotta sitten se oli se sama 30-40 vuotta.
Idioottien kannattaisi miettiä, miksi.
Rautalankaa:
Uutta öljyä ei kannata etsiä, jos vanhaa öljyä on niin paljon.
Kun vanhat öljyesiintymät ryhtyvät hupenemaan, etsitään uusia.
Tällöin maailman öljyvarannossa on aina se 30-40 vuoden puskuri.
Kun maapallolla olevan öljyn fyysinen määrä rupeaa merkittävästi vähenemään, öljyn hinnannousun myötä substituutit eli muut energianlähteet tulevat kannattavammiksi.
Öljy ei siis koskaan lopu yhtäkkiä kuin seinään.
Öljy ei ehdi loppua ennen kuin sitä lakataan käyttämästä sen kalleuden vuoksi.
Miksi vihreät eivät tajua näin yksinkertaista asiaa?
Siksi, että he ovat täydellisiä idiootteja. Vihreät eivät ole koskaan olleet oikeassa missään asiassa. Vihreiden ajattelu perustuu auktoriteeteiksi koettujen tahojen, mm. Rooman Klubin ja Worldwatch-instituutin, uskonnollisten ilmoitusten toistelemiseen mantroina. Nämä vihreiden auktoriteetit ovat aina olleet väärässä kaikissa asioissa, mutta vihreiden usko asiaansa ei ole horjunut. Vihreiden auktoriteetit, mm. Paul Ehrlich, väittivät 1970-luvulla, että väestönkasvun vuoksi USA:ssa kuolee kymmeniä miljoonia ihmisiä nälkään 1980-luvulla. Paul Ehrlich ja muut vihreät olivat tietysti aivan sataprosenttisesti väärässä, mutta vihreät ole vetäneet mitään johtopäätöksiä gurujensa virheistä. Vihreät ovat uskonlahko, joka ei ole kiinnostunut tosiasioista. Vihreiden tarkoituksena ei ole parantaa maailmaa, vaan hokea apokalyptista mantraansa loputtomiin täysin tosiasioista piittaamatta.
Aiheesta enemmän:
Julian Simon, the Doomslayer
This is the litany : Our resources are running out. The air is bad, the water worse. The planet's species are dying off - more exactly, we're killing them -at the staggering rate of 100,000 peryear, a figure that works out to almost 2,000 species per week, 300 per day, 10 perhour, another dead species every six minutes.We're trashing the planet, washing away the topsoil, paving over our farmlands, systematically deforesting our wildernesses, decimating the biota, and ultimately killing ourselves.
The world is getting progressively poorer, and it's all because of population, or more precisely, overpopulation. There's a finite store of resources on our pale blue dot, spaceship Earth, our small and fragile tiny planet, and we're fast approaching its ultimate carrying capacity. The limits to growth are finally upon us, and we're living on borrowed time. The laws of population growth are inexorable. Unless we act decisively, the final result is written in stone: mass poverty, famine, starvation, and death.
Time is short, and we have to act now.
That's the standard and canonical litany. It's been drilled into our heads so far and so forcefully that to hear it yet once more is ... well, it's almost reassuring. It's comforting, oddly consoling - at least we're face to face with the enemies: consumption, population, mindless growth. And we know the solution: cut back, contract, make do with less. "Live simply so that others may simply live."
There's just one problem with The Litany, just one slight little wee imperfection: every item in that dim and dreary recitation, each and every last claim, is false. Incorrect. At variance with the truth.
Not the way it is, folks.
Avainsanat:
Öljyn loppuminen, maailman öljyvaranto, tunnetut öljyvarat, Rooman Klubi, kasvun rajat, "rajaton kasvu ei ole mahdollista rajallisessa tilassa", kestävä kehitys, Paul Ehrlich, Peak Oil, Peak Oil Scam, Peak Oil Fallacy, Bjørn Lomborg, Julian Simon
3 kommenttia:
Öljy loppuu joskus, mutta oli sitten huomenna tai 200 vuoden päästä, sillä ei ole merkitystä. Sen sijaan se kohta ajassa, jolloin öljyn tuotanto saavuttaa huippunsa on merkityksellinen -- sen jälkeen öljyn tuotanto laskee kohti öljyn loppumista. Öljyn kulutuksen vähentämiseksi ei kuitenkaan pystytä näkemään mitään rationaalista keinoa. Kulutus kasvaa tällä hetkellä hurjaa vauhtia. Mitä silloin tapahtuu, kun öljyä ei riitä kaikille!
Ks. mm. end of oil ja peakoil
En usko itse, että vanhoja autonrenkaita aletaan uusiokäyttämään. Se on nimittäin aika kallista... Sen sijaan korvaavien polttonesteiden käytöstä voi tulla taloudellisempaa.
Tuota noin. Vaikka teksti onkin täynnä asiattomuuksia, niin kommentoidaan nyt vähän:
Öljy ei varmastikaan lopu ikinä. Olennaista on se, että kaikkien - siis aivan kaikkien - uusiutumattomien resurssien tuotantokapasiteetti noudattaa noin suunnilleen kellokäyrän muotoa. Tämä johtuu ihan matemaattisista syistä, öljyä löytyy monesta paikasta eri määriä, ks. keskeinen raja-arvolause.
Kun öljyn kysynnän kasvu on kovempaa kuin tuotantokapasiteetin kasvu, niin väistämättä jossain kohtaa kysyntä ylittää maksimaalisen tuotantokapasiteetin. Silloin öljyn hinta alkaa nousta ja nousee, kunnes kysyntä on pudonnut tuon maksimaalisen tuotantokapasiteetin tasolle.
Ja, koska ajan oloon tuotantokapasiteetti putoaa, niin hinta sitä myöten sitten nousee. Ja koska käyrä on se kellokäyrä, niin pudotus voi olla rajuhko. Ja silloin myös hinnannousu on raju.
Peak-oilin aiheuttamat ongelmat eivät ole mitään katastrofeja tai sellaisia, että öljyhanat yhtenä päivänä vain kuivuvat. Ennemminkin hinta nousee tasaisen varmasti viimevuosien tapaan, ehkä hieman kiihtyen. Oli Peak-oil sitten tänä vuonna tai ensi vuonna tai vaikka vuonna 2020, ei ole merkitystä; se on väistämätön ilmiö, joka on täysin riippumaton mistään poliittisista höpönlöpöistä.
Tuo Rooman klubin ja vastaavien haukkuminen argumentilla "ei se öljy oikeasti lopu" on olkiukko, jota ei oikeastaan edes kannata kommentoida: kukaan vakavastiotettava taho ei ole väittänytkään, että öljy loppuisi kuin seinään.
En ymmärrä, miksi bashaat vihreitä noin rajusti. No, ei ole sinänsä mitään uutta, kaikkien muiden asiattomuuksien rinnalla se nyt on pienin tyhmäily tässä jutussasi.
Esimerkiksi lähes jokainen biologian ja paleontologian asiantuntija, jonka kanssa olen keskustellut on yhtä mieltä siitä, että tällä hetkellä on meneillään kattavin ja nopein koskaan maapallon olemassaolon aikana tapahtunut massasukupuutto. Jos vauhti jatkuu nykyisellään, niin tällä planeetalla ei ole bakteeriakaan elossa vuonna 2300. Tietenkään noin ei tapahdu, se on aivan selvä, mutta aikaskaala on tuo, eli lajien tuhoutumisvauhti on kymmeniä tuhansia kertoja kovempi kuin esimerkiksi silloin, kun dinosaurukset tuhoutuivat.
"tiedemies" perusteetta olettaa, että öljy on uusiutumaton luonnonvara ja että tuotantokapasiteetti pienenee.
Lähetä kommentti