maanantaina, toukokuuta 30, 2005

Tähtien sota, natsismi ja uusliberalismi

Uusi Tähtien sota oli ihan hauska.

Elokuvassa tapahtuva tasavallan diktatoriaalistuminen oli tietenkin hauskaa katseltavaa omasta näkövinkkelistäni. Yhtäläisyydet Hitlerin ja natsien sekä elokuvan pääpahiksen ja "imperiumin" välillä olivat melkoiset jo katsellessa leffaa, ja jälkeen päin Wikipedian Tähtien sota -artikkelia selailemalla huomasin, etten ollut ainoa, joka oli huomannut tämän.

Wikipedian artikkelin kattavaan yhtäläisyyksien listaan voisi lisätä, että senaattori Palpatinen huudahdus häntä pidättämään tulleille tyypeille ("minä olen senaatti") taisi kuulua Hitlerinkin suusta.

Eritoten mielenkiintoista oli kuitenkin pahan senaattorin retoriikka, jolla hän hyökkäsi kuvitteellista, itse pystyttämäänsä olkinukkevihollista vastaan. Hän oikeutti vallankäyttönsä ja poliittisen ohjelmansa ei järkiperusteilla, vaan valtavalla ja kasvottomalla pahalla, jolta hän on tullut pelastamaan ihmiset.

Tuli ihan uusliberalismi mieleen.

3 kommenttia:

Mikko Särelä kirjoitti...

Itse väittäisin, että Tähtien sota lainaa paljon radikaalimmin Rooman tasavallan tuhosta ja imperiumin noususta.
Taustakin sopii paremmin Rooman tasavallan kohdalle, jossa oli pitkät perinteet tasavaltalaisuudesta ja senaatin päätösoikeuksista kuin Saksaan, jossa demokratia oli varsin uusi asia.

Lisäksi Rooman historiassa Caesarin aikakaudella (+- 50 vuotta) myönnettiin suurille sankareille ja voittajille erikoisoikeuksia. Näin tehtiin myös Rooman johtajille Caesarin jälkeensä jättämän sisällissodan aikana, mistä saadaan suora viite Tähtien Sodan tapahtumiin.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Joo, tämä analogia Rooman imperiumiin on se vanha ja virallinen selitys Lucasin juttujen merkityksestä. Amerikkalaiset usein vetävät analogioita myös Rooman ja USA:n välille. Kumpikin degeneroitui tasavallasta imperiumiksi. Maailmanvalloitus johti sisäpoliittiseen diktatuuriin.

Itse en ole koskaan ollut kiinnostunut koko SW-saagasta muuten kuin äärimmäisessä camp- tai kalkkunahengessä.

Lukekaa joutessanne tällaista läppää:

The Case for the Empire
http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/001/248ipzbt.asp

The Jedi are Lucas's great heroes, full of Zen wisdom and righteous power. They encourage people to "use the Force"--the mystical energy which is the source of their power--but the truth, revealed in "The Phantom Menace," is that the Force isn't available to the rabble. The Force comes from midi-chlorians, tiny symbiotic organisms in people's blood, like mitochondria. The Force, it turns out, is an inherited, genetic trait. If you don't have the blood, you don't get the Force. Which makes the Jedi not a democratic militia, but a royalist Swiss guard.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä, onko Hitler sanonut "Minä olen senaatti", mutta jos on, tuonkin lausahduksen takana on varmaan vielä kuuluisampi, Lidvig XIV:n suusta kuultu lausahdus "Valtio olen minä".