keskiviikkona, toukokuuta 25, 2005

Suomen valtio lakkautettu 1.1.1993


Ilta-Sanomat 21.5.2005 / Juha-Pekka Tikka:

Valtionhallinnon virallisen yritystietojärjestelmän
mukaan Suomen valtion toiminta on lakannut vuoden 1993
alussa.
Patentti- ja rekisterihallituksen sekä verohallinnon
virallisesta, avoimesta tietokannasta saa päätteelle
"viimeisimmän tiedon", jonka mukaan Suomen valtio on
lakannut toimimasta alkaen 1.1.1993. Hakutulos on
riemastuttanut nettisurffaajia.

...

Valtion lakkauttaminen oli aikanaan mm. Karl Marxin
haavekuva vallankumouksen jälkeisestä maailmasta,
mutta nykyisin ajatusta kannattavat etunenässä
oikeistolibertalistit. Suomen valtion budjetin menot
tänä vuonna ovat kaikkiaan noin 38 miljardia euroa.


Huvittavaa, miten yleinen tuo kirjoitusvirhe "libertalistit" on. Ilmeisesti ihmiset sekoittavat sanat "liberalismi" ja "libertarismi" ja muodostavat niistä sekasikiön "libertalismi". Tuo oli noin viidessadas kerta, kun kuulen/näen jonkun käyttävän tuota muotoa. Oikeiston käsitteen käyttämistä tässä yhteydessä en viitsi edes kommentoida.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuntuu kuin tästäkin aiheesta olisi kirjoitettu jo aiemmin jossain muussa blogissa... Sangen omaperäistä.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Näemmä PatU:n blogissa on ollut aiheesta kommentti aiemminkin, mutta muutkin ihmiset lukevat lehtiä kuin PatU. Lähdehän oli Ilta-Sanomat. PatU ei omista monopolia IS:n artikkelien kommentoimiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä varmaankaan. Silti otsikko on epäilyttävän sama kuin Patrick Uotisen blogissa, ja lisäksi Mikko Ellilä on aiemmin kopioinut muiden tekstejä kokonaisuudessaan lupaa pyytämättä julkaistakseen niitä muualla ja siten loukannut heidän tekijänoikeuksiaan.

Lyhyet lainaukset osasta tekstiä (sopivalla viitteellä varustettuna) ovat käsittääkseni luvallisia, mutta tästähän ei ole kyse, kun Ellilä on kopioinut kokonaisia tekstejä ja lähettänyt niitä esimerkiksi erilaisille foorumeille ilman tekijän lupaa.

Tekijänoikeuslain mukaan tekijä yksin päättää, missä hänen kirjoituksensa julkaistaan, joten Ellilällä on ollut lähinnä hyvää onnea, ettei asia ole vielä johtanut poliisitutkintaan.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Jopas on vainoharhaista tekstiä.

Anonyymi pelle: "otsikko on epäilyttävän sama kuin Patrick Uotisen blogissa"

IS:n artikkelissa luki "Suomen valtio on lakannut toimimasta alkaen 1.1.1993", josta aika loogisesti seuraa minun käyttämäni otsikko "Suomen valtio lakkautettu 1.1.1993".

Uotisen blogilla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Artikkelista on kirjoitettu mm. anarkokapitalistien keskustelulistalla, jota Uotinen ei seuraa. Sain itse kimmokkeen ko. blogipostaukseen luettuani juurikin anarkokapitalistien keskustelulistaa, en suinkaan luettuani Uotisen blogia.

On todella naurettavaa, että joku kuvittelee minun kopioivan Uotisen blogia. Samasta IS:n artikkelista on helppo kirjoittaa samansuuntaisia kommentteja. Ei ole yllättävää, että myös Uotinen on kiinnittänyt huomiota sanan "libertaristi" väärinkirjoitukseen IS:n artikkelissa. Jokainen sanan "libertaristi" tunteva henkilö olisi huomannut IS:n artikkelissa saman virheen. Kyseessä on vieläpä hyvin yleinen kirjoitusvirhe, johon olen törmännyt mm. nyysseissä. Jos nyt tällä kertaa päätin oikaista tuon virheen, tämän sattumanvarainen yhtäläisyys minun postaukseni ja Uotisen juttujen välillä ei todista mitään plagiointia. Kaikki yhtäläisyydet ovat sattumanvaraisia. Get a life.

Anonyymi kirjoitti...

Mikko Pellelä kirjoitti: "On todella naurettavaa, että joku kuvittelee minun kopioivan Uotisen blogia."

Etkö sitten tee niin? Kiistätkö kopioineesi Uotisen blogista tämän tekstin anarkokapitalistiselle keskustelulistalle: http://anti-state.com/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=13913 Oliko sinulla Uotisen lupa tehdä niin?

Toni kirjoitti...

Kyseinen kirjoitus on linkitetty takaisin Patrickin blogiin ja siinä lukee alla Patrickin nimi. Älkää nyt jaksako kinastella.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Aikaisempi whinetys Uotisen blogin kopioinnista koski Ilta-Sanomien artikkelia. On aivan eri asia, jos olen ASC:n foorumilla linkittänyt Uotisen blogipostaukseen Herbert Spenceristä. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään.

Anonyymi kirjoitti...

"Kyseinen kirjoitus on linkitetty takaisin Patrickin blogiin ja siinä lukee alla Patrickin nimi. Älkää nyt jaksako kinastella."

Tekijänoikeuslain 2§:stä:
"Tekijänoikeus tuottaa, jäljempänä säädetyin rajoituksin, yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin, muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa taikka toista tekotapaa käyttäen.

Kappaleen valmistamisena pidetään myös teoksen siirtämistä laitteeseen, jolla se voidaan toisintaa."

Nähdäkseni Mikko Ellillä ei tämän perusteella ollut oikeutta copy-pasteta koko tekstiä kyseiselle listalle kysymättä Patrick Uotiselta lupaa.

Lisäksi hän ei edes lisännyt viitettä alkuperäiseen tekstiin ja sen tekijään lainatessaan Patrick Uotisen kirjoitusta seuraavissa threadeissa: http://groups-beta.google.com/group/vapausfoorumi/browse_thread/thread/ba621d1e39c29872/d74a1045a84314e6
http://groups-beta.google.com/group/sfnet.keskustelu.politiikka/browse_thread/thread/36e7f4cf4c88d36d/3827b213a9eabba3

"Aikaisempi whinetys Uotisen blogin kopioinnista koski Ilta-Sanomien artikkelia. On aivan eri asia, jos olen ASC:n foorumilla linkittänyt Uotisen blogipostaukseen Herbert Spenceristä. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään."

Myönsin jo toisessa viestissäni, että Patrick Uotinen ei omista monopolia Ilta-Sanomien juttuun ja siirryin eteenpäin keskustelemaan muista kopioimistasi teksteistä. Sinä sen sijaan jatkoit inttämistä Ilta-Sanomien jutusta ikäänkuin et olisi huomannut tätä, mikä on eräänlainen olkinukkeargumentti sekin.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Jaaha, whinetys Uotisen juttujen copypastaamisesta on mennyt jo N:nteen potenssiin.

Nyysseihin postaamani kopio Uotisen huumoriviestistä sisälsi linkin alkuperäiseen viestiin, josta kirjoittajan nimi käy selvästi ilmi. En viitsinyt itse mainita kirjoittajan nimeä eksplisiittisesti, koska silloin olisi taas tullut whinetystä Uotisen yksityisyyden loukkaamisesta - wanha vapausfoorumihan oli suljettu lista, jonka kirjoittajat eivät olisi välttämättä sanoneet omalla nimellään julkisesti samoja juttuja. Linkin kautta wanhan listan jäsenet näkivät kirjoittajan nimen. Muiden ei sitä tarvinnutkaan nähdä. Uuden vapausfoorumin jäsenistä 100 % oli myös wanhan listan jäseniä sillä hetkellä, kun ko. hupiteksti postattiin uudelle listalle. Niinpä kaikki asianosaiset saattoivat halutessaan tarkistaa kirjoittajan nimen.

Anonyymi kirjoitti...

Nyysseihin postaamasi linkki ei avaudu, ellei satu olemaan kyseisen foorumin jäsen, koska kuten sanoit, vanha vapausfoorumihan oli suljettu lista.

On turha sanoa, että voivathan kiinnostuneet liittyä kyseiselle foorumille, tai että muiden kun sen jäsenten ei tarvitse tietää kuka kirjoittaja oli, kun kyse ei ole siitä, kenellä on oikeus saada tekstin tekijä selville, vaan tekijän oikeudesta tekstiinsä.

Koska uutta vapausfoorumia voivat lukea muutkin kuin sen jäsenet, et kunnioittanut tekijänoikeuksia edes sillä hetkellä kun postasit sinne.

Jos et voi kunnioittaa sekä jonkun tekijänoikeuksia että yksityisyyttä, sinun olisi parasta jättää kopioimatta hänen tekstiään ilman lupaa, niin ei tule valituksia eikä laillisia seuraamuksia.