Maurice McTigue kirjoittaa hienon artikkelin Uuden Seelannin liberaalista talouspolitiikasta Capitalist chicksin sivuilla. Kuvaus Uuden Seelannin ahdingosta on aika kova, vaikka työttömyys onkin vain puolet Suomen nykyisestä, eikä jokapäiväiseen toimintaan puuttuva byrokratiakaan ole ihan yhtä kovaa. Joka tapauksessa turhan taloudellisen sääntelyn poistaminen hyödytti kaikkia.
Mielenkiintoisin osuus oli kuvaus maataloustukiaisten täydellisestä lakkauttamisesta. McTigue huomauttaa ihan oikein, että jos kannustin on ainoastaan pitää niitä lampaita aidattuna eikä tehdä niillä mitään tuottavaa, kaikki luovuus ja kekseliäisyys, jonka markkinavoimat saavat aikaan, katoaa. Sen jälkeen, kun tukiaiset lakkautettiin, joutuivat lammasfarmarit keksimään tapoja oikeasti markkinoida lihaansa, hyötykäyttää kaikki eri osat erilaisiin käyttötarkoituksiin ja niin edespäin. Tukiaisten lakkauttamisen aikaan vuonna 1989 yhdestä kokonaisesta lampaanruhosta sai 12,50$, mutta innovatiivisen yrittäjyyden avulla keskihinta kohosi kahdessa vuodessa kokonaisuudessaan 30 $:iin. Vuonna 1999 samaisesta lampaasta sai kaikkineen 115$!!
Artikkeli käy läpi Uuden Seelannin liberaalit talouspoliittiset uudistukset, joiden opit ovat selkeät: palauttakaa päätöksenteko julkiselta vallalta paikallistasolle, yksittäisille ihmisille ja heidän muodostamilleen yhteisöille. Korvatkaa poliittinen päätöksenteko talousasioissa vapaan kansalaisyhteiskunnan toiminnalla, ja kaikki hyötyvät.
perjantaina, toukokuuta 13, 2005
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Itse asiassa Maurice McTigue ei kirjoittanut Capitalist chicksin sivuilla, vaan Maurice McTigue on pitänyt tällaisen luennon Hillsdalen kampuksella 11.2.2004, ja Capitalist chicks on yksi niistä monista sivustoista, jotka ovat julkaisseet kyseisen tekstin uudelleen.
Niin, tässä on ilmeisesti alkuperäisin sivu, jolla tuo luento on julkaistu, Hillsdale Collegen oma sivusto:
http://www.hillsdale.edu/imprimis/2004/april/default.htm
Lähetä kommentti