keskiviikkona, tammikuuta 13, 2010

Ruoka on kallista, koska poliitikot estävät kilpailua


Elintarvikkeiden korkea hintataso Suomessa johtuu paljolti siitä, että kaavoituksella on estetty kilpailua.

Suomen taajamissa ei ole tarpeeksi monia eri kauppoja vierekkäin samassa kaupunginosassa kilpailemassa keskenään.

Erityisesti S-ryhmän menestys perustuu paljolti siihen, että kunnanvaltuustot ovat kaavoituspäätöksillä antaneet S-marketeille ja muille S-ryhmän yrityksille, mm. ravintoloille, erittäin hyviä tontteja keskeisiltä paikoilta, eli parhaita kauppa- ja ravintolapaikkoja.

S-ryhmän osuuskauppojen valtuustoissa istuu samoja poliitikkoja, jotka istuvat kunnanvaltuustoissa. S-ryhmä on politisoitunut suuryhtiö, joka saa poliittisten kytköksiensä ansiosta epäreilun etulyöntiaseman.

Tämä on sama asia kuin se, että valtionyhtiö Finnairin hallintoneuvostossa istuneet kansanedustajat olivat tukeneet Finnairia antamalla Finnairille kaikenlaisia etuoikeuksia, mm. monopoleja tietyille reiteille ja tukiaisia tiettyjen reittien ylläpitämiseksi.

Tämä on asia, jonka liian harvat ovat tajunneet. Suomalaiset "tiedotusvälineet" ovat täynnä idiootteja, jotka eivät osaa tehdä juttuja tällaisesta kaavoituskorruptiosta. Asia olisi kuitenkin tärkeä, koska ilman kunnanvaltuustojen ja kauppiaiden välistä korruptiota hintataso voisi olla esim. 10-20 % nykyistä matalampi lisääntyneen kilpailun ja tehokkuuden ansiosta.

Toimittajien kyvyttömyys tajuta näin merkittävää yhteiskunnallista asiaa osoittaa, että suomalaiset sanomalehtien ja tv-uutisten toimittajat eivät tiedä mistään mitään. Suomessa ei ole asiantuntevaa journalismia mistään asiasta. Toimittajat ovat useimmiten jotain punavihreitä paskanjauhajia tyyliin "islaminuskoisen albaanin tekemä joukkomurha osoittaa suomalaisten miesten pahuuden" tai harmittomia hölmöjä tyyliin "haastattelimme Tanja Karpelaa, joka kertoo miehistään".

Suomalaiset toimittajat eivät lainkaan osaa käsitellä vakavia yhteiskunnallisia asioita.

1 kommentti:

Mikko Ellilä kirjoitti...

http://www.uusisuomi.fi/raha/82525-s-ryhma-kuumentaa-tunteita-%E2%80%9Dmaanlaajuinen-ongelma%E2%80%9D

S-ryhmä kuumentaa tunteita: ”Maanlaajuinen ongelma”

Suomen pienyrittäjät ovat valittaneet Euroopan neuvoston korruptionvastaiseen toimielimeen Grecoon, koska yhdistyksen mielestä Suomen kunnallishallinnossa rehottaa rakenteellinen korruptio.

-Tämä on maanlaajuinen ongelma, ja tätä on tutkittukin, Suomen pienyrittäjien varapuheenjohtaja Pia Snellman sanoo Uudelle Suomelle.

Pienyrittäjien mukaan monien suurien kaupunkien asemakaavoituksesta, tontti- ja liikepaikkajaosta päättävissä lautakunnissa, kaupunginhallituksissa ja kaupunginvaltuustoissa on päätöksiä tekemässä suuri määrä S-ryhmän alue- ja paikallishallinnossa toimivia luottamushenkilöitä.

Pienyrittäjien mielestä luottamushenkilöiden kaksoisroolin ansiosta yritys on saanut ohi muiden edullisesti itselleen parhaimmat liikepaikat jopa ilman kilpailutusta.

Lue S-ryhmän vastaus Suomen pienyrittäjien väitteeseen täältä.

Snellmanin mukaan yksi esimerkki asiasta on ABC-ketjun huoltamoiden nopea ja laaja leviäminen koko maahan. Hän sanoo, että Suomen yrittäjät teki asiasta tutkimuksen viime vuonna.

-Vaarallisin pointti on asukkaiden etu, jota ei huomioida. Yksi suuryritys vain vie omaa asiaansa eteenpäin.

Pienyrittäjät huomauttavat, että Helsingissä toimiva HOK-Elanto on vuodesta 2004 myöntänyt luottamushenkilöille ylimääräisen etuuden henkilökuntakortin muodossa. Tämä rinnastaa pienyrittäjien mukaan luottamushenkilöt ketjun työntekijöihin.

Pienyrittäjät pyytävät, että Greco ulkopuolisena ryhtyy pikaisiin toimenpiteisiin väitettyä rakenteellista korruptiota vastaan.

Snellman kertoo keskustelleensa S-ryhmän ja paikallispolitiikan suhteesta viime vuonna Transparency Internationalin edustajan kanssa.

-Hän sanoi, että Suomi on mestari lakaisemaan tällaiset ongelmat maton alle.