perjantaina, maaliskuuta 04, 2016

Progressiivinen tuloverotus lakkautettava


Palkkoihin ja eläkkeisiin ei mielestäni pitäisi kohdistua muita veroja kuin kunnallisvero. Valtiollista progressiivista tuloverotusta ei pitäisi olla olemassakaan. Valtion tuloverotuksen pitäisi kohdistua vain pääomatuloihin ja yritysten voittoihin, ei palkkatuloihin tai eläkkeisiin.
Progressiivinen tulovero tuottaa valtiolle verotuloja vain n. 5 mrd euroa vuodessa, mikä on vain n. 10 % valtion budjetista. Ei ole hankalaa löytää valtion budjetista tarpeeksi karsittavia menoja tämänsuuruisen verotulojen menetyksen kattamiseksi.
Progressiivinen tuloverotuksen lakkauttaminen kertaheitolla olisi tietysti monien mielestä epäoikeudenmukaista, koska se merkitsisi suurta veronalennusta hyvintoimeentuleville ja paljon pienempää veronalennusta pienituloisille. Kaikkein rikkaimpien ihmisten tulot ovat kuitenkin enimmäkseen pääomatuloja, joiden verotus on Suomessa ollut vuosikymmenien ajan kevyempää kuin palkkatulojen. Tämä on yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kannalta paljon suurempi ongelma kuin se, että progressiivinen tuloverotuksen lakkauttaminen hyödyttäisi hyvintoimeentulevia palkansaajia enemmän kuin pienituloisia.
Jos progressiivinen tuloverotuksen lakkauttaminen kertaheitolla olisi liian radikaali muutos, tulovero voitaisiin poistaa yhdestä tuloluokasta kerrallaan, alhaalta ylöspäin. Ensin siis poistettaisiin tulovero alimmasta tuloluokasta, sitten seuraavaksi alimmasta jne. Tällöin veronalennukset olisivat aluksi vahvasti painottuneita pieni- ja keskituloisiin.

Tällä hetkellä (2016) valtion progressiivisessa tuloveroasteikossa on vain neljä tuloluokkaa; jos tulovero poistettaisiin yhdestä tuloluokasta vuodessa, alhaalta ylöspäin edeten, koko tulovero saataisiin lakkautetuksi neljässä vuodessa.
Kuten sanoin, tämän vuoksi valtion menoja pitäisi leikata vain n. 10 %. Mielestäni ei ole mitenkään kohtuutonta tai epärealistista leikata valtion menoja n. 10 % neljässä vuodessa. Progressiivinen tuloverotuksen lakkauttaminen ei siis olisi ollenkaan niin radikaali tavoite kuin miltä se saattaa äkkiseltään kuulostaa.

Ei kommentteja: