sunnuntai, lokakuuta 27, 2002

Varoitus: Seuraava artikkeli on julkaistu ilman viranomaisten hyväksyntää!
...koska toistaiseksi se on vielä mahdollista.

Tunnustan: Rakastan nettiä. Kenen tahansa vapauden ystävän pitäisi rakastaa nettiä. Netti on anarkokapitalismin ruumiillistuma. Se on kehittynyt nykyisen kaltaiseksi koko maailman tuntemaksi ja käyttämäksi huipputehokkaaksi ja vapaaksi tiedonvälityskanavaksi, mihin kuka tahansa pääsee sisään lukemaan ja levittämään informaatiota varallisuudesta ja sosiaalisesta asemasta riippumatta, täysin markkinaehtoisesti ja suhteellisen lyhyessä ajassa. Uusia webbisaitteja syntyy joka päivä lukemattomia määriä joka puolella maailmaa, (melkein?) millä tahansa kielellä, mistä tahansa kuviteltavissa olevasta aiheesta. Netti on valtava kaaos - silti sieltä löytää kattavan määrän tietoa mihin tahansa asiaan liittyen parissa sekunnissa ilman mitään erikoisosaamista ja ilman mitään keskushallintoa. Netti - se, että se suuruudestaan huolimatta toimii nopeasti ja edullisesti - on suurempi ihme kuin pyramidit tai Kiinan muuri.

Yksi tärkeimmistä netin ominaisuuksista on hakukoneet ja nykyaikana erityisesti Google. Parin hakusanan avulla Google hakee miljardien webbisaittien seasta juuri sen mitä etsit - ja jos joudut odottamaan yli sekunnin koet oikeutettua ärtymystä.

Valitettavasti ei tarvitse olla libertaari voidakseen ymmärtää Googlen tärkeys, mutta vain libertaari voi ymmärtää, että Googlen kaltainen ilmiö on mahdollinen vain netin kaltaisessa anarkistisessa ympäristössä. Jos netti rakennettaisiin uudestaan yhteiskuntasuunnittelijoiden periaatteiden mukaan... no, sitä ei oltaisi rakennettu, mutta jos oltaisiinkin, niin se olisi kallis, hidas ja suppea. Toistaiseksi en ole sanonut mitään uutta. Sen sijaan moni voi yllättyä kuullessaan, että Googlea sensuroidaan. Ainakin allekirjoittanut yllättyi.

Bill Thompson kirjoittaa blogissaan, että tutkijat Berkman Center for Internet and Society ja Harvard Universitystä ovat havainneet Googlen kaikessa hiljaisuudessa aktiivisesti sensuroivan webbisaitteja hakemistostaan.

Tutkijat Jonathan Zittrain ja Benjamin Edelman löysivät yli sata webbisaittia, jotka löytyvät Googlen englanninkielisellä hakukoneella, mutta ei ranskan tai saksankielisillä. Googlen edustajan mukaan yhtiö poistaa hallitusten pyynnöstä webbisaitteja kalliiden oikeudenkäyntien välttämiseksi. Se, että tällaista tapahtuu ei vielä itsessään ole katastrofi. Hallitusten halu sensuroida kaikkea mahdollista ei ole uutta auringon alla ja harva ihminen jää kaipaamaan sekopäiden uusnatsien propagandasivuja. Katastrofaalista sen sijaan on Bill Thompsonin kaltaisten ihmisten reaktiot:

The problem is not that content is being censored - that is inevitable and in many cases desirable. [...] The problem is that Google itself is deciding what should be censored and that its motives are entirely commercial, making it possible for government agencies to influence it without having to go through due process or defend their requests in public.

I believe we need to move towards an internet that is properly regulated, where decisions like this can only be made through the courts.

I would rather have a net where Google and other search engine providers had a legal obligation to provide full and comprehensive results to the best of their technical ability and to inform searchers of any areas where content had been removed from their index on legal grounds, even if that also gives governments the ability to block certain sites from the index.


Lyhyesti: BBC:n toimittaja kannattaa hakupalveluiden sosialisoimista. Jokainen voi kuvitella vapaan tiedonvälityksen tulevaisuuden, kun palvelun laadun takaa valtio. Kyseessä on yhtä mielekäs ehdotus, kuin jos joku vaatisi uutistenvälityksen sosialisoimista uutisten "objektiivisuuden varmistamiseksi".

Mieleen tulee kotimainen lakiehdotus, joka vaatii kaikkia aikakausi-tyyppisiä julkaisuja (mukaanlukien tämän kaltaiset blogit) arkistoimaan vanhat numerot ja nimeämään vastuullisen päätoimittajan.

Onko todellakin vain ajan kysymys, milloin netti ja tiedonvälitys muuttuu kokonaan "valtion takaamaksi perusoikeudeksi"?

Ei kommentteja: