torstaina, lokakuuta 31, 2002

Kaikki lait eivät ole itsestäänselvyyksiä. Parhaiten sen huomaa ulkomailla käydessä. Oltuani muutaman viikon Wienissä olen havainnut, että täältä puuttuu useita yleistä järjestystä ja sivistystä ylläpitäviä tärkeitä lakeja ja säännöksiä, mutta silti yhteiskuntarauha vallitsee ja kaduilla on turvallista kävellä.

Muutamia esimerkkejä:

* Ravintoloiden aukioloajat ovat vapaat. Sulkemisajasta päättäminen on jätetty yrittäjän harteille. Jotkut paikat ovat auki pitkälle aamupäivään asti, jotkut sulkevat aikaisemmin. Asia ei tunnu tuottavan ongelmia kenellekään.

* Tupakkalaista ei ole tietoakaan. Ravintolan pitäjä voi kieltää tupakoinnin koko ravintolassa tai joissakin pöydissä, jos tahtoo. Jotkut paikat ovat kokonaan savuttomia, jotkut eivät. Työntekijät eivät konttaa verta yskien lattialla, yrittäen kasvot vihreinä käsivoimin raahata itseään kohti sikaria päin naamaa tupruttelevaa asiakasta.

* Katujen varsilla on tupakka-automaatteja. Kuka tahansa, jolla on taskussa muutama kolikko, voi ostaa tupakkaa. Lasten kasvatus on jätetty vanhempien harteille ja ihme kyllä se näyttää toimivan paremmin kuin virkamiesvetoinen holhous.

* Ravintoloista voi ostaa alkoholia mukaan vietäväksi. Nyt en oikeastaan edes tiedä mitä uhkakuvaa tämän kieltämisellä on Suomessa pyritty torjumaan, joten en osaa kommentoida sen enempää. Paikalliset hämmästelevät, kun kerron sen olevan laitonta Suomessa.

* Paikallisesta lähikaupasta saa viiniä (ja viinaa), tarjouksessa 4 eur / 2 pulloa punaviiniä. Kaupan ovella ei törmää oksenteleviin nuoriin. Eikä törmää missään muuallakaan.

* Kevyempi alkoholiverotus lienee osaltaan syy siihen miksi keskustassa saa tuopin olutta alle kolmella eurolla (Helsingissä yleensä 4 eur kieppeillä). En silti koe pakottavaa tarvetta juoda yhtään enempää kuin kotonakaan.

Ylipäänsä alkoholikulttuuri näyttää olevan täysin vastuullista täällä päin, huolimatta siitä, tai ehkä juuri siitä johtuen, että ketään ei holhota ja valtio ei väitä kantavansa vastuuta kenenkään alkoholinkäytöstä.

Kaikesta tästä huolimatta tämän lähes kahden miljoonan asukkaan kaupungin keskusta on kokemukseni mukaan Helsinkiä rauhallisempi, varsinkin viikonloppuisin yöllä. En muista kertaakaan nähneeni kadulla humalaista ihmistä tai riehuvaa teiniä (humalaista tai muutenvain).

On syytä pohtia voidaanko valtiovetoisella holhouksella kasvattaa ihmisistä vastuullisia kansalaisia, vai johtaako sääntelypolitiikka vain siihen, että vastuu henkilökohtaisista valinnoista sysätään valtiolle. Kun kukaan ei sano mitä saa juoda, millä hinnalla, mistä sitä saa ostaa ja mihin aikaan, niin jokainen joutuu päättämään tekemisistään itsenäisesti. Holhoustätien lienee kuitenkin mahdotonta koskaan ymmärtää, että vastuullisia päätöksiä tekevät vain vastuulliset ihmiset ja vastuullisuus tarkoittaa oikeutta (ja velvollisuutta) tehdä itse omat päätöksensä kaikkine seurauksineen.

Tämän kaltaisia juttuja on hauska havainnoida ulkomailla käydessä. Kun väittelee holhoustätien kanssa vaikkapa aukioloajoista, on hyvä jos voi kertoa muiden maiden kokemuksista ko. asiaan liittyen.

Tässä valossa olisikin muuten kiva tietää sulkevatko melkein kaikki ruokakaupat täällä ovensa niin aikaisin (klo 18 ja 19 välillä) lainsäädännön vai kulttuuriin liittyvien syiden takia. En nimittäin yllättyisi, jos vapaat aukioloajat johtaisivat joissain tapauksissa jopa lyhyempiin aukioloaikoihin. Lisäksi tähän viittaa se, että kaikenlaiset kakkupuodit (joita jokin liikeaikalaki todennäköisesti koskisi samalla tavalla kuin ruokakauppojakin) ovat auki hyvinkin myöhään illalla.

Parhaiten näistä asioista saisi selvää joltakin politiikkaa tuntevalta paikalliselta asukkaalta (kaikki tietävät, että kaupat suljetaan aikaisin, mutta kukaan jolta olen kysynyt ei ole tiennyt johtuuko se lainsäädännöstä). Sen takia olen perustanut Yahoo Groups keskustelufoorumin eu-lib (European Libertarian Society), jonka tarkoituksena on edistää keskustelua vapauden tilasta Euroopassa, sekä helpottaa kontaktien luomista libertaareihin eri maissa.

eu-libille voi liittyä osoitteessa http://groups.yahoo.com/group/eu-lib/join

Ei kommentteja: